Autóalkatrész Webshop

Webshop

Webshop

Állások a Bárdi Autónál

Karrier

Bárdi Akadémia

 • Alkatrész üzleteink

  Magyarországon 55 saját tulajdonú autóalkatrész üzletházunkban várjuk Önt! 2014-ben, már 12 regionális központunk (Békéscsaba, Budapest IV. kerület, Budaörs, Érd, Debrecen, Dunaújváros, Miskolc, Pécs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Tököl) kiemelkedő raktárkapacitása biztosítja azt, hogy 10 keresett alkatrészből 8-at azonnal polcról adunk vásárlóinknak. Válassza ki az Önhöz legközelebb eső üzletünket!

 • A Bárdi Autó Zrt.

  A Bárdi Autó Zrt.Bárdi – ez a név több mint száz éve egyet jelent Magyarországon az autóalkatrész kereskedelemmel. A Bárdi-testvérek által irányított, 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás 2004 óta piacvezető pozíciót tölt be az autóalkatrészek piacán. Ismerje meg Ön is vállalatunk hátterét, mely garancia arra, hogy Ön mindig a legjobb szolgáltatást kapja.
 • Autóalkatrész beszállítóink

  Alkatrész beszállítókBárdi Autó - Minden ami az autómhoz kell! Szlogenünk nem csak egy üres frázis, hiszen nálunk tényleg mindent megtalál autójához; több mint 180 beszállító termékei elérhetőek kínálatunkban.  Beszállítóinkkal kitűnő kapcsolatot ápolunk, ezzel is biztosítva legnagyobb versenyelőnyünket, a folyamatos alkatrész ellátást. Partnereink teljes listájáért kattintson!

 • Autóalkatrészek A-tól Z-ig

  Autóalkatrészek A-tól Z-igA személyautó alkatrész kínálatunk mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a tehergépjármű, autóbusz, kamion, munkagép és motorkerékpár alkatrész termékcsoportok fejlesztésére is, hogy Ön egy helyről tudja beszerezni a kívánt alkatrész típusokat. 250 kiszállító gépjárműből álló flottánk biztosítja a folyamatos és precíz alkatrész ellátást.

25. rész: Az INA vezérműszíj készlet és a vezérműszíj cseréje

A Schaeffler Csoport mintegy 40.000 sorozatban gyártott termékével, 63 ezer dolgozójával, és világszerte több mint 180 telephelyével a világ egyik vezető autóipari beszállítója. Szakembereik már ma is a holnap követelményein és megoldásain dolgoznak. A cég jövőbe mutató termékeket fejleszt és gyárt motorokhoz, valamint hajtó- és futóművekhez. A Bárdi Autó és a Schaeffler Csoport INA márkanéven világszínvonalú termékeket kínál az autóipar és mostantól az Ön számára is!

Vezérműszíj =megbízható kapcsolat a tengelyek között

A főtengely által hajtott vezérműszíj működteti a vezérműtengelyt, amely a szelepek nyitását és zárását szabályozza, ezzel lehetővé téve a motor üzemeltetését. A vezérműszíj elsősorban a főtengelyt és a vezérműtengelyt köti össze. A dízel motoroknál a befecskendezőszivattyút, sőt a mai korszerű motoroknál gyakran a vízpumpát is ez az alkatrész hajtja.
A vezérműszíj kidolgozása lehetővé teszi a nyomaték illetve a befecskendezési nyomaték okozta rezgések elnyelését. A speciális kezelések révén a szíj ellenálló az olyan agresszív szennyeződésekkel szemben is, mint az olaj, üzemanyag vagy a hűtőfolyadék. 

A vezérműszíj cseréje

Az autó motorjának ideális működése szempontjából nélkülözhetetlen szerepet tölt be a vezérműszíj. A modern motorokban a vezérműszíj és az ahhoz illeszkedő alkatrészek nagy terhelésnek vannak kitéve. A magas forgási sebesség, a rezgések és a szélsőséges hőmérséklet leronthatja az egyes alkatrészek működését, így ezek könnyen károsíthatják a vezérműszíjat is.  A vezérműszíj elhasználódása a gépjármű üzemzavarához vezet, mely akár a motor sérülését is okozhatja. Az alkatrész anyaga bizonyos idő után elfárad és megnyúlik, vagy elszakad, ezért van szükség rendszeres időközönként ellenőrzésére és cseréjére. A szakadás rendszerint rendkívül súlyos motorkárosodást okozhat, például: dugattyú törést, szelep törést, szelep görbülést, hengerfej sérülést, extrém esetben motorblokk törést is. E problémák orvoslása többszörösen is túlszárnyalja egy teljes vezérléscsere /vezérműszíj, feszítőgörgő, vezetőgörgő, vízpumpa/ árát. Az autó szervizkönyvének a vezérlés alkatrészek cseréjére vonatkozó ajánlásait tehát feltétlenül tartsa be! Mindig érdemes tájékozódni a szervizkönyvből, mert minden autónál más-más kilométer / autótípustól függően 60.000 – 90.000-120.000 km / megtétele után szükséges kicserélni a vezérműszíjat és a hozzá tartozó alkatrészeket.

Amire ügyelni kell:

 • Az egyes motorokon eltérő a szíj, a feszítő, és a vezetőgörgő igénybevétele, ezért fontos, hogy csak az adott típusú motorhoz hozzárendelt vezérlés alkatrészek kerüljenek beszerelésre a gépjárműbe!
 • Technológiai előírás, hogy a szíjcsere alkalmával a szíjfeszítőt, vezetőgörgő (ke) t, illetve a vízpumpát is cserélni kell!
 • A szíjcserekor pontosan be kell tartani a beszerelési utasítást, a vezérlés pontos beállításától a helyes forgásirány betartásáig!
 • Szíjcsere után a motort beindítás előtt kézzel két teljes fordulaton át lassan körbe kell forgatni. Ilyenkor mindig a főtengelyt kell elforgatni, sosem a vezérműtengelyt, mert az a vezérműszíjnak nagy terhelést jelentene.
 • Ne tekintsük kőbevésett szabálynak a hosszú csereintervallumot, inkább a biztonságra ügyeljünk! Egészen más a várható élettartama a vezérműszíjnak egy döntően autópályás használat mellett, és más többnyire városi használat esetén!
 • Időszakonként célszerű átvizsgálni a gépjárművet. Ha a szíj fogazatánál keresztirányú repedéseket talál, vagy üregessé válnak a fogak azonnal cserélje ki a vezérműszíjat!

5 éves intervallum

Akár használunk egy autót, akár a garázsban áll, az alkatrészei ugyanúgy öregednek.  A vezérműszíj öregedését nehéz észrevenni, ha használaton kívül van az autó, ezért 5-6 évenként mindenképpen javasolt a vezérműszíj cseréje, még akkor is, ha az gépjárművel ez idő alatt csak néhány tízezer kilométert mentek összesen.

Haladéktalanul keresse fel autószerelőjét, ha az alábbi jeleket észleli gépjárműve vezérműszíján:

 • Olaj, vagy más szennyeződés került a szíjra,
 • Repedések láthatóak a szíj fogárkaiban,
 • Fogak sérültek, deformáltak,
 • Szíj hátoldaldalán repedések, karcolások láthatóak,
 • Szíj széle sérült, deformált.

Egy rendszer pont olyan gyenge, mint az adott rendszer leggyengébb láncszeme! Ne végezzen fél munkát!

A korszerű motorokban a vezérműszíj mellett a kapcsolódó hajtáselemek is jelentős igénybevételnek vannak kitéve. A magas fordulatszám és a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok számottevően befolyásolják a görgőcsapágyak működését is. A fémek felszíne alatt megkezdődött repedések túlmelegedést, a futógyűrűk futófelületének fokozott kopását, a görgők és a futófelület összehegedését is maga után vonhatja. Ezek a hatások rendellenesen terhelik a vezérműszíjat, akár szakadást is okozhatnak.

Vezérműszíj cseréjekor az autógyárak előírják a vezető- és feszítőgörgő cseréjét is. A görgőcsere elmulasztása enyhébb esetben csak a motor zajszintjének növekedésével jár, egy komolyabban kopott görgő azonban megragadhat, és intenzíven koptathatja a szíjat. A beragadt görgő okozza a vezérműszíj szakadások legnagyobb részét!  Több autótípusnál a vízpumpát is a vezérműszíj hajtja ezért érdemes a vízpumpát is kicserélni, ugyanis a csapágyhibás, öreg, váratlanul beálló vízpumpa elszakíthatja a vezérműszíjat. Az alkatrészek vezérműszíjjal együtt történő cseréje megbízhatóbbá teszi a motor működését, így növeli a jármű menetbiztonságát.

Miért érdemes INA vezérműszíj készletet választani?

Menjen biztosra: az INA márkájú csapágyak és vezérműszíjak használatával garantáltan gyári beszállítói minőségű terméket választ! Vásárlóink számára 557 különböző INA készlet érhető el, melyekkel több, mint 3400 autótípust fedünk le. Az INA készletekben az összes szükséges alkatrész megtalálható, amennyiben a motorvezérlés vagy a segédberendezések hajtásának összes komponensét egyidejűleg ki kell cserélni, így nincs szükség különböző márkájú alkatrészek összeválogatására. Ezzel a teljeskörű megoldással időt takarít meg, és maximálisan biztonságossá teszi az autózást!

Az INA vezérműszíj készletek előnyei:

 • Gyári minőséget kap versenyképes áron!
 • 2012-től a dobozába mindig INA csapágyakat és Gates vagy Contitech gyártmányú vezérműszíjatkat csomagol a gyártó
 • Az INA Folyamatosan bővíti a termékválasztékát, így mindig naprakész a termékpalettája.
 • Egységesen érvényes a dobozban található összes alkatrészre az 1 éves meghosszabbított Bárdi Garancia.
 • A munkához szükséges valamennyi alkatrészt egy dobozban, jól áttekinthető módon tudja megvásárolni. / A dobozban található csavarok, alátétek és fedőkupakok is OE minőségűek. /
 • Csak egy cikkszámot kell keresnie, így gyorsabb és hatékonyabb lesz a kiszolgálása.
 • A dobozban található összes alkatrész tökéletesen illeszkedik egymáshoz.
 • Könnyen és gyorsan tudja majd összeszerelni a vezérlést, mert semmi nem fog hiányozni.
 • A dobozban talál egy kódot, amivel ingyenes online beszerelési utasítást tölthet le a webről.

Az INA márkájú termékeket keresse a Bárdi Autó webshopjában (shop.bardiauto.hu) vagy a kirendeltségeinken. Pontos tájékoztatást kollégáinktól kérhet az autóalkatrész infovonalon a 06-1-555-0000 vagy a 1415 rövid hívószámon, illetve a 20/4747-471 telefonszámon.